Värittämisen vaikeus

Yksi syy, miksi minusta on tullut Fujifilm-kuvaaja, on kyseisen valmistajan kameroiden tapa käsitellä värejä. Fuji on väritieteen mestari. Kamerassa on valmiina filmisimulaatioita, joilla JPG-kuviin saa filmimäistäluonnetta ilman jälkikäsittelyä. Filmisimulaatioita voi tietenkin jokainen muokata oman mielensä mukaiseksi ja mikä parasta lopputuloksen näet suoraan etsimestä ennen nappulan painamista. Tästä syystä kuvasin X100V-pokkarilla käytännössä vain JPG-kuvia.

Nyt kun minulla on myös Fujin järkkäri, GFX 100s, jolla teen vakavampaa kuvaamista (esim studio), niin on usein tarvetta käyttää raakakuvia (raw) ja tehdä jälkikäsittelyä. Tässä muutaman kuvan käsiteltyäni huomasin, että värimaailma näyttää jotenkin tutulta. Fujin henki puuttui – kuvat näytti Canonilla kuvatuilta! Piti vähän katsella videoita ja opiskella nettiartikkeleista, ennen kuin ymmärsin mistä on kysymys. Lightroomissani ei ollut oletuksena päällä, että se käytäisi raakakuville kuvaprofiileja, jotka “matkivat” Fujin filmisimulaatioita ja väritiedettä. Kun sain asetukset kohdalleen ja oikeat profiilit käyttöön, tuntui kuin valot olisivat menneet päälle.

Tätä kuvaa esimerkiksi (rawina kuvattu) en ensi yrityksellä saanut millään käsiteltyä sellaiseksi että olisin voinut julkaista. Jotenkin vaan kuva tuntui lattealta ja sotkuiselta. Nyt Fujin profiileilla siihen sai yhdellä klikillä ihan uutta kauneutta.

Total
0
Shares
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You May Also Like