Uusikuu pullistelee

Uusikuu on Kuun vaihe, jolloin Maahan näkyvä eli “maahan katsova” Kuun pinta on kokonaan vailla Auringon valaisua, koska Aurinko valaisee juuri Kuun vastakkaista puolta. Maahan Kuu näyttää siis kokonaan pimeältä (wikipedia).

Muistan yläasteelta kun fysiikan opettajani kertoi muistisäännön siitä, että mistä tietää onko kuun sirppi kasvava vai pienenevä. Se oli opettajan mukaan helppo muistaa siitä kun kuvittelee kuun vasemmalle puolelle pystyviivan ja ajattelee muodostuvasta kirjaimesta päinvastoin. Jos taivaalle muodostuu p eli pienenee, niin se tarkoittaa kasvavaa kuuta ja jos k eli kasvaa, niin se tarkoittaa pienenevää kuuta. Minä näsäviisaana pojankloppina tietenkin saman tien viittasin (vai muistinko edes innostuksissani viitata), että eihän tuossa väärinpäin ajattelussa ole mitään järkeä. Kannattaa ajatella niin että taivaalle muodostuva p tarkoittaa “pullistuu” ja k on “kutistuu”, silloin menee heti oikein. Tämän postauksen kuu pullisteli Suomenlanden yllä pari viikkoa sitten.

Total
0
Shares
3 comments
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

You May Also Like