Poissa silmistä, poissa mielestä

Minulla on kova halu kehittyä katukuvaajana, mutta en vaan millään meinaa päästä yli kynnyksestä, jonka jälkeen vieraiden ihmisten kuvaaminen olisi helppoa. Vieraassa kaupungissa kaupungissa kynnys on tietenkin matalampi. Vielä kun kuvaaminen tapahtuu toisessa maassa, kynnyksen ylitys onnistuu helposti. Katukuvauksessa tuntemattomien kuvaamisesta tulevan jännityksen lisäksi koukuttavaa on se, että se on spontaania, kuvaustilanteet tulevat eteen yllättäen ja on toimittava vaiston varassa. Omasta mielestäni tässä Göteborgissa nappaamassani kuvassa “Poissa silmistä, poissa mielestä”, ajoitus osui lähes täydellisesti, kaikki katsovat muualle kuin maassa istuvaan onnettomaan mieheen. Äkkiräpsäyksessä rajaus ei tietenkään näin vähällä harjoittelulla osunut, enkä oikein tiedä auttaako kroppaaminen. Kumpi on mielestäsi parempi, alkuperäinen vai kropattu?  

b2ap3_thumbnail_IMG_1458-3.jpg

Alkuperäinen

b2ap3_thumbnail_IMG_1458.jpg

Kropattu

Vai onko sittenkin paras tuo tämän postauksen eka eli vaakaan rajattu kansikuva? …tai olisiko sittenkin parempi muuttaa kuva mustavalkoiseksi, kuten usein tehdään katukuvauksessa? Silloin nuo pinkit lastenvaunut eivät enää häiritsisi. Mitä olet mieltä arvoisa Lepolandian majan lukija? Toimiiko?

b2ap3_thumbnail_IMG_1458-4.jpg

Total
0
Shares
8 comments
  1. Alkuperäinen mun mielestä, tai siis tuo mustavalkoinen. Tuo vaunuja työntävä pariskunta tuo eniten esille sitä “poissa silmistä, poissa mielestä” -ajatusta. Selkeesti ovat ohi menemässä, mies vieläpä jotenkin korostuneen välinpitämättömän näköisesti kädet selän takana ja katse kauemmas maassa istuvan miehen ylpäpuolella.
    Kiva kun kuvailet kadulla, jotenki tykkään sellasista kuvista 🙂

  2. Musta valkoinen “koko kuva”, tai värikuvanakin on hyvä. Siinä tulee otsikon kertoma tilanne hyvin esiin. Ei missään tapauksessa tuo värikuvaleikkaus, jossa vaunut ilmestyy kuin tyhjästä, ilman kenenkään työntöä.
    Kropattu on hyvä, se vain ei enää “istu” niin nyvin otsikkoon, siinä päähenkilönä on tuo istuva miespolo, ja hänen tarinansa. Eli uusi otsikko.
    Kaupunkikuvaus on kivaa.. mutta se kuvauskynnys on väliin todella niin korkea. Täytyy kuvata “nurkan takaa”.. heh

  3. Vaikea on valinta ja taitaa mennä asia jo melkein psykologian puolella. Tuossa croppaamattomassa menee tovi, ennen kuin katsoja huomaa tuon miespolon. Toisaalta cropatussa miespolo on etualalla selkeästi ja hyväosaiset taustalla himmennettynä, jolloin tuo miespolo on selkeästi koko kuvan päähenkilö ja ei siinä varmasti ole pois silmistä saatika mielestä. Onnistuisiko alkuperäinen kuva vaakakuvana lievästi cropattuna. Tosin taitaa mennä kuvan symmetriat sekaisin kun päähenkilön joutuu rajaamaan laidalle. Nuo lastenvaunut ovat oiva lisä mutta toisaalta ongelmakin.

    Yritin muuten itsekin hieman tätä kuvauslajia tänään. Eli kamera äkkiä autossa valmiiksi, säädöt mukamas kohdilleen jne. Sitten salamannopea hyökkäys ulos, nopea laukaisu ja takaisin autoon. Pilalle meni täysin. Pitäisi varmaan kuvata kauempaa pitkällä putkellä niin ei iskisi ramppikuume!

  4. Todellakin hyvin onnistunut hetki! Itse pidin tuosta toiseksiviimeisestä eniten, siitä jota oli kropattu eniten. Siinä kuvastui hyvin tuo ajatus, poissa silmissä, poissa mielestä. Minusta katukuvaus on todella haastavaa ja juuri tuo, että kuvaat vieraita ihmisiä. Koko ajan on sellainen tunne, että pitäisikö kysyä lupa? Olen itsekin kiinnostunut katukuvauksesta mutta en ole vielä uskatanut yrittää =D.

  5. Kiitos Unessakahlaaja. Jep, lastenvaunupariskunta kuuluu mielestäni myös kuvaan, mutta tuo vaunu on vähän liian räikeän punainen. Ehkä siksi juuri tuo mustavalkoinen.

  6. Kiitos orvokki, samaan tulokseen päädyin itsekin. Uskon, että sinusta tulisi hyvä katukuvaaja, näet hienosti muotoja, rytmiä ja heijastuksia ja tuot niitä esiin kuvissasi. Rohkeasti vaan!

  7. Kiitos JPK, hyvää pohdintaa. Vähän haluaisin kropata, mutta sitten tippuu aina vähintään yksi muualle katsoja pois, joten taidan pysyä alkuperäisessä rajauksessa. Mielenkiintoista, olisinpa ollut kärpäsenä katossa kun kokeilit lajia tänään. 🙂

  8. Kiitos Katinka. Joo, tuon kuvan voi nähdä todella monella tavalla. 🙂 Laitan sitten lopullisen version 500px:iin. 🙂 Lain mukaan pystyt kuvaamaan melkoisen vapaasti ilman lupien kyselyjä kunhan ei kuvaa ketään epäedullisessa tilanteessa, niin että henkilö on tunnistettavissa. Siksi tämän kuvan uskalsin julkaista, kerjäläisen kasvot eivät näy suoraan kuvassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You May Also Like