Pirunpesä Tapaninpäivänä 2019

Kuin joululahjaksi Joulupäivänä Hollolaan saatiin kevyt lumipeite, Tapaninpäivänä päästiin myös lämpötilassa talven eli pakkasen puolelle. Tämä teki puista dronekuvauksellisen kauniita, joten pakkohan se oli lähteä lentämään. Tällä kertaa kuvauskohteena oli Hollolan Pirunpesä.

 

[vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwd2lkdGglM0QlMjIxMjAwJTIyJTIwaGVpZ2h0JTNEJTIyODAwJTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cueW91dHViZS5jb20lMkZlbWJlZCUyRmlVUFBHRF8xVVNvJTIyJTIwZnJhbWVib3JkZXIlM0QlMjIwJTIyJTIwYWxsb3clM0QlMjJhY2NlbGVyb21ldGVyJTNCJTIwYXV0b3BsYXklM0IlMjBlbmNyeXB0ZWQtbWVkaWElM0IlMjBneXJvc2NvcGUlM0IlMjBwaWN0dXJlLWluLXBpY3R1cmUlMjIlMjBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4lM0UlM0MlMkZpZnJhbWUlM0U=[/vc_raw_html]

 

Pirunpesä on Hollolassa Tiirismaan luonnonsuojelualueella Tiirismaan televisio- ja radiomaston itäpuolella sijaitseva kalliohalkeama.

Pesän ympärillä ovat 5–10 m korkeat paikoitellen pystysuorat seinämät. Pesässä on runsaasti kalliosta rapautuneita kvartsiittilohkareita. Pesä ja ylempänä sijaitseva rotko ovat sammallajistoltaan erittäin arvokkaita. Alueella on runsaasti syviä suppia.

Alueelle pääsee Tiirismaan radiomastolle kulkevaa tietä risteävän ulkoilureitin kautta, tai Messilän kartanon lähellä sijaitsevan golfkentän läpi kulkevaa ulkoilureittiä pitkin (ulkoilureitti kulkee kentän länsireunalla väylien 4 ja 16 välistä). Edellä mainittujen viitoitettujen reittien viimeiset kymmenet metrit ovat kivikkoisia.

Talvisin ulkoilureiteillä on ladut. Rotkon pohjalle pääsy on ilman apuvälineitä hankalaa, joskin päätyjyrkänteisiin on asetettu pohjalle laskeutumista helpottavat puunrungot. Näkemisen arvoinen on myös halkeamaan kiilautunut kivenjärkäle.

Pirunpesän kallio on muodostunut jähmettyneestä magmasta 2000 miljoonaa vuotta sitten. Pirunpesä on syntynyt, kun Villinpeltojen kohdalle syntynyt jääjärvi valutti vetensä kohti Baltian jääjärveä. Tämän seurauksena irtomateriaali lähti pois rotkosta. (Wikipedia)

 

 

Total
0
Shares
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You May Also Like