Perseidit 2023

Lauantain kuvailut kruunasi Perseidien meteoriparvi. Alun perin ajattelin hyvien kokemusten myötä lähteä tiirailemaan Vesijärven rantaan, kuten olen pari kertaa aikaisemmin tehnyt (2016, 2017). Sieltä minulla on hyviä kokemuksia. Laitoin jo navigaattoriin sopivan näköisen venesataman maaliksi, mutta kun lähdin liikkeelle, tuli ajatus mennä kuitenkin Iso Tiilijärven uimarantaan. Se on lähempänä kotiani ja sieltä aukenee näkymä suoraan Perseuksen tähtikuvion suuntaan, jossa olisi tähdenlentoparven radiantti eli paikka josta perseidit näyttävät lähtevän.

Paikalle päästyäni huomasin olleeni suunnan osalta täysin oikeassa. Hieman puut rajasivat 15 mm kalansilmälinssin näkymää. Ensiksi se harmitti, mutta Lightroomissa kuvia editoidessa niitä kiitin, puita pystyi käyttämään apuna kuvia rajatessa. Etualalla ei olisi muuten ollut mitään mielenkiintoisia yksityiskohtia täydentämään kuvia. Annoin kameran tykittää jalustalta kuvia 5 sekunnin valotuksella ja keskityin itse bongaamaan tähdenlentoja. Merkkasin tähdenlentojen ajankohdat ja suunnat ylös, jotta ne olisi helpompi löytää jälkikäteen kuvapaljouden joukosta.

Oli rauhoittavaa istua retkituolissa, katsella taivaanrantaa ja miettiä syntyjä syviä. Ihan yksin minun ei kuitenkaan tarvinnut koko iltaa olla, yhdentoista aikaan uimarannalla kävi teinejä yöuinnilla. Myöhemmin puolen yön jälkeen seuraani liittyi minulle ennestään tuntematon nuoripari katselemaan illan näytelmää. Kumpikaan porukka ei minua häirinnyt, päin vastoin, mukavaa että nuoret haluavat viettää lauantai-iltaa rauhallisemmissa merkeissä kuin karjua juhlissa tai rällätä mopoilla, niin kuin aika moni muu kuntakeskuksesta päin kantautuvien äänien perusteella teki. Pariskunnan kanssa bongattiin yhdessä tähdenlentoja ja juteltiin tähtitaivaasta. He olivat ilmeisesti ensimmäistä kertaa katsomassa meteoriittiparvea. Oli mukavaa kertoa heille Perseidien erityispiirteistä ja muista tähtitaivaan ihmeistä. Taivaalla ihmetystä aiheutti mm. kirkas Jupiter.

Kaiken kaikkiaan bongasin pari kymmentä perseidiä, kuviin niitä tarttui kahdeksan (galleriassa yksi tähden lento kahdesti vähän eri tavalla rajattuna). Ihan ok kuvia tuli Lahden kaupungin valosaasteesta huolimatta. Se heijastui Tiirismaan yläpuoliseen taivaaseen ja haittasi visuaalihavaintoja. Kameraa valosaaste ei niin paljon haittaa, joten uskoin saavani muutaman onnistuneen otoksen. Nyt tuli testattua Laowan 15 mm putki tähtikuvauskäytössä ja se ylitti kaikki odotukset. Alla illan kuvasaalis, olkaa hyvät.

Käytetty kuvauskalusto ja -asetukset:
Kamera: Fujifilm GFX 100S
Objektiivi: Laowa 15mm F4.5 Zero-D Shift Lens
Aukko F4.5
ISO 800 – 6400
Valotusaika: 5s 

Total
0
Shares
1 comment
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

You May Also Like